Han absolt als trilers!!! Reaccionem​?

Carta oberta als magistrats de l’Audiència Provincial de Barcelona i als integrants del Congrés dels Diputats de l’Estat

Distingides Senyories,

Amb consternació i alarma, les veïnes i veïns de la Rambla llegim als diaris que l’Audiència Provincial de Barcelona ha absolt 12 trilers del nostre estimat passeig, acusats d’haver intentat estafar a un turista que anava a apostar 50€ quan va intervenir la Guàrdia Urbana.

Segons la notícia publicada, han aplicat el principi de “in dubio pro reo” (en cas de dubte, a favor de l’acusat), al considerar que no havia quedat provat que la víctima ignorés que anava a ser enganyada. L’absolució s’ha produït fins i tot encara que dos dels acusats van declarar en el judici que “tenien muntat un joc de trilo al carrer” amb els altres.

Voldríem assenyalar que al veïnat de la Rambla, i altres col·lectius afectats, ens ha costat molts esforços de pressionar les autoritats perquè s’acabés la tolerància tàcita amb el trilo que s’ha produït durant anys. La sentència de l’AP de Barcelona tira per terra les esperances que s’havien generat recentment amb l’augment de la persecució d’aquesta activitat. Com pot ser que no hi hagi cap condemna, ni tan sols una sanció, per a qui admet allò de què se l’acusa? Una activitat que degrada la Rambla i de la que el veïnat, i fins i tot els comerciants, ens venim queixant des de fa anys?

Volem destacar que la sentència, sempre segons la notícia apareguda en premsa, arriba a afirmar que el trilo “no sempre és una estafa, ja que a vegades el jugador sap que és un joc tèrbol en què segurament perdrà l’aposta”. Considerem aquesta afirmació una incoherència aberrant: quin adult responsable apostaria els seus diners, probablement guanyats amb hores de suor honesta, en un “joc tèrbol en què segurament perdrà l’aposta”? Apel·lem al sentit comú i, fins i tot, a la vergonya. També és un principi de la Justícia que no cal demostrar allò que és evident.

D’altra banda, sembla que tot el problema es redueix a determinar el grau de consciència de la naturalesa d’estafa del trilo per part de les víctimes. Això demostraria el que hem argumentat des del nostre col·lectiu: el codi penal està redactat de forma que no permet perseguir amb eficàcia els fets delictius que pretén condemnar.

En línia amb tots dos arguments, la falta d’aplicabilitat del codi penal i la falta de sentit comú i voluntat de resoldre problemes en la seva aplicació, volem cridar l’atenció sobre una de les propostes sotmeses a votació a la consulta que vam celebrar a la Rambla. Es tracta de la pregunta nº 6 de la papereta titulada “Justícia i poder judicial”, de la votació d’extensió, que va ser recolzada amb el 79’62% dels vots a favor. Del text d’aquesta proposta se’n distingeixen dues parts:

– “Vols que es modifiqui el codi penal per fer que la sola pràctica del trilo estigui tipificada com a delicte, independentment que aconsegueixi estafar ningú?”, clarament dirigida als membres del Congrés de Diputats, que aproven el codi penal. Esperem que en prenguin nota.

– La proposta incloïa el següent parèntesi: “(Si no, com pensen acabar amb aquesta pràctica tota aquesta colla de juristes que només saben parlar de garanties i no els preocupa la utilitat real de la Justícia?)”. Deixem a criteri de cada jurista, inclosos els magistrats de l’AP de Barcelona, determinar si es consideren assenyalats o no.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s